Blog over het mbo en volwassenenonderwijs

Autorijles: Wat zijn de mogelijkheden?

Waarom autorijles nemen

Als je in het bezit bent van een rijbewijs, dan heb je meer vrijheid. Je bent niet langer afhankelijk van het openbaar vervoer en je hoeft geen beroep te doen op mensen die wel in het bezit zijn van een rijbewijs. Daarom schrijf ik over de verschillende mogelijkheden van het nemen van autorijles, zodat je een idee krijgt van welke vorm van autorijles het best bij je past. Wil je rustig in jouw eigen tempo lessen of gaat je voorkeur juist uit naar een spoedcursus? Is het raadzaam om een proefles te nemen? En kies je voor een lespakket of is het nemen van losse lessen voordeliger? 

Wekelijks een autorijles of een spoedcursus?

Je kunt ervoor kiezen om wekelijks een autorijles te nemen. Het gemiddelde aantal autorijlessen dat een cursist nodig heeft, voordat hij of zij toe is aan het praktijkexamen, ligt op 38 (bron: CBR). Wanneer je een les per week zou nemen, dan ben je dus 38 weken verder voordat je kunt afrijden. Dit is een prima optie als het halen van je rijbewijs geen haast heeft. Heb je snel een rijbewijs nodig, omdat je nieuwe baan dat bijvoorbeeld vereist, dan is een spoedcursus misschien iets voor jou. Ook wanneer je geen zin hebt om zo lang bezig te zijn met je autorijlessen, dan kan een spoedcursus een interessante optie zijn. Een dergelijke cursus duurt doorgaans een dag of tien. Je bent dan ongeveer vier uur per dag aan het lessen. Ik zou deze optie zeker aanraden als je tien dagen vrij kunt maken in je planning en je de middelen hebt om in een keer een groter bedrag te betalen. De kwaliteit van het lessen is niet minder en je voorkomt dat je wekelijks tijd moet vrijmaken voor een autorijles. Zorg wel dat je voor aanvang je theorie-examen succesvol hebt afgerond.

Losse autorijlessen of een lespakket?

Als je geen spoedcursus wilt, maar lekker in je eigen tempo autorijlessen wilt gaan volgen, dan heb je de keuze tussen het kopen van losse lessen of het aanschaffen van een lespakket. Het tweede is in verhouding goedkoper, maar alleen wanneer je ook alle lessen nodig hebt. Daarom denk ik dat het nemen van een proefles verstandig is. Na je proefles kan de rijinstructeur een inschatting maken van het aantal autorijlessen dat je nodig gaat hebben. Hier kun je jouw lespakket op aan laten sluiten, zodat je geld kunt je besparen op je lessen. Ook is het zo dat bij veel autorijscholen de proefles gratis is, als je besluit om je autorijlessen bij de betreffende rijschool voort te zetten.

Voor meer informatie spreek met Energy Traffic Education.


Delen